Показване на 2 резултата

Показване на страничния панел

За автора:

Роден е във Варна. Завършва Шеста гимназия в родния си град. В Шуменския университет завършва специалност „Българска филология“. Свири на китара, води радиопредаване в „Радио Шумен“, работи и в „Радио Варна“. Започва да пише още като студент – първо критически текстове, после разкази – които публикува в „Литературен вестник“, „Култура, изкуство, литература“ и др.

В края на 1997 г. заедно със семейството си заминава за САЩ. Учи „Художествена фотография“ в Щатския университет на Охайо, започва да снима професионално, премества се в Калифорния. Там завършва филмови продуцентски класове в Лос Анджелис, започва да пише драматургия и проза на български и английски език. Първият му роман „18% сиво“ излиза в България през 2008 г., а по-късно в САЩ, Франция, Полша, Хърватска и др. Пиесата му „Неделя вечер“ е поставяна както в България, така и в Съединените щати.

С първата си съпруга Силвия и дъщеря си Сара живеят в Сан Диего, Калифорния. След като дъщеря им влиза в колеж през 2011 г., се разделят.

През 2012 г. среща Вера Асенова, с която няколко години по-късно сключва брак. Имат дъщеря Нора.

През 2014 г. Захари Карабашлиев се връща в България и поема поста главен редактор на издателство „Сиела“.

През 2017 г. във Варна учредява със съмишленици първия в България международен литературен фестивал с насоченост към детско-юношеската публика.

Книгите на Захари Карабашлиев са превеждани и публикувани в Съединените щати, Франция, Германия, Полша, Турция, Словакия, Хърватия и Сърбия.

Неговата белетристика е включена в престижната американска антология “Най-добрата европейска проза 2018”, а пиесите му са поставяни на сцени в България и чужбина.